Bu konu başlığını belki de birinci madde olarak izah etmek gerekir. Zira hekimliğin özellikle de diş hekimliğinin olmazsa olmazı ‘’temizlik ve sterilizasyon’’dur. Günümüz sağlık sektörünün en büyük meşguliyetlerinden birisi bu konudur.
Çünkü artan bulaşıcı hastalıklar, hastane/klinik enfeksiyonları çok ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Diş hekimliğinde bulaşıcı hastalıklara karşı bir dizi önlem alınır ve bunlar bir protokol mekanizması ve disiplini içinde takip edilip uygulanır. Öncelikle her gelen hastadan anamnez (hastalık ve ilaç hikayesi/geçmişi) alınır ve kayıt tutulur. Bulaşıcı bir hastalık söz konusu ise buna göre ayrı bir protokol uygulanır; tedavi zamanı, süresi, alet seçimi/kullanımı ona göre ayarlanır. Herhangi bir bulaşıcı hastalık hikayesi yoksa bile yine de ihtimaller göz ardı edilmez ve her hastada belli temizlik/sterilizasyon kaideleri uygulanır.
Diş hekimliğinde kullanılan aletlerin çoğu tek kullanımlıktır. Eldivenler, enjektörler, tükürük emiciler, bardaklar, başlık örtüleri, önlükler, aletlerin üzerine konulduğu örtüler gibi… Tek bir hastada kullanılır ve ‘’tıbbi atık’’ olarak özel kutu ve ambalajlarda imha edilmek üzere toplanır. Aletlerin bir kısmı tek kullanımlık değildir. Bunlar da bir kişide kullanıldıktan sonra yıkanıp temizlenerek ‘’otoklav’’ denilen yüksek basınç ve sıcaklık altında bütün mikroorganizmaları ortadan kaldıran cihazlarda ‘’steril’’ edilir. Aletlerin bu sterilizasyonu daha uzun süre taşımaları için özel poşetleme cihazlarında poşetlenerek muhafaza edilir. Bir kısım aletler de özel solüsyonlarla (dezenfektanlar) yıkanarak kullanılır.
Bütün bu uygulamalardaki temel amaç hem hastayı, hem hekimi, hem klinik çalışanlarını hem de laboratuvar çalışanlarını(diş teknisyenlerini) korumak ve ideal bir çalışma/tedavi ortamı sağlamaktır.
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
Haftaiçi: 09:00 - 19:00
Cumartesi: 09:00 - 17:00
Pazar: Kapalı