Ağız kokusu birçok kişiyi muayeneye gitmeye mecbur kılan bir etkendir. Yapılan araştırmalara göre ağız kokusunun yüzde 80-90’ı diş ve dişeti problemlerine bağlıdır. Sağlıksız dişetleri, çürük/çapraşık dişler, temizleme alışkanlığının eksik ya da yanlış olması, diş taşları, araları açık olduğu için besin artıklarının sıkıştığı ve yeterince temizlenemeyen dişler ağız kokusunun en büyük etkenleridir. Bunlarla birlikte kronik sinüzit, kulak-burun-boğaz enfeksiyonları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, bazı kronik hastalıklar da ağız kokusunun etkenleri arasında sayılabilir.
Ağız kokusunu tedavisi etkene göre şekillendirilir. Diş taşları varsa temizlenir, diş eti problemleri giderilir, varsa arasına besin artığı giren dişler/köprüler düzeltilir, çürük dişler tedavi edilir. Gece yatmadan önce dişler fırçalanmalı, ağız temizlenmelidir. Mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Fırçalamada diş etleri masaj yapar gibi ovalanarak temizlenmeli özellikle dilin üzeri de fırçalanmalıdır (hatta bunun önemine binaen sadece dili fırçalamak için özel fırçalar üretilmiştir.) Eğer ortodontik tedavi görülüyorsa tellerin, braketlerin , ağızda kuron-köprü varsa bunların etrafı ince fırçalarla temizlenmelidir. Takıp çıkarılan protezlerin iç-dış temizliğine normal dişler gibi özen gösterilmeli, kırık-çatlak varsa tamir edilmelidir. Herşeye rağmen geçmeyen bir ağız kokusu varsa ağız-diş problemleri dışındaki ihtimaller değerlendirilmelidir.
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
Haftaiçi: 09:00 - 19:00
Cumartesi: 09:00 - 17:00
Pazar: Kapalı