Diş Hekimliğinde Acil

Diş ağrısı birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Buna maruz kalmamak için düzenli ağız-diş muayenelerine gitmek çok önemlidir. Günümüzde artık diş çekmemek için bütün yollar denenmekte , doğal dişleri ağızda , ağrısız, sağlıklı şekilde tutmak için bütün yöntemler uygulanmaktadır. Diş hekimliğinde bazı acil durumları basitçe şöyle sıralayabiliriz:

  1. Dişte çürüğe bağlı şiddetli ve sürekli ağrı: Bu ağrı dişlerin herhangi bir enfeksiyon olmadan ağrı yapmasıdır. Çoğu zaman dişin artık dolgu ile kurtarılamayacağı aşamada yaşanır. Antibiyotik kullanarak ağrıdan kurtulmak mümkün olmaz. Fakat kanal tedavisi ile hem ağrıdan kurtulmak hem de doğal dişi kaybetmemek mümkündür.adapt automagically.
  2. Dişte enfeksiyona bağlı ağrı: Bu ağrı dişte ve çevre dokularda oluşan enfeksiyona bağlı olan, çoğu zaman hissedilir bir şişliğin de eşlik ettiği durumdur. İlaçla tedaviye başlamak gerekir. Ardından yine kanal tedavisi ile dişin kurtarılması mümkündür.
  3. Diş eti problemlerine bağlı ağrı: Bu ağrı bazen enfeksiyon sebebiyle bazen de diş etini tahriş eden besin artıkları ya da yabancı cisimler sebebiyle olur. Probleme sebep olan etken ortadan kaldırılarak tedavi yapılır.
  4. Nevraljiler: Baş boyun bölgesindeki çeşitli sinir zedelenmeleri ve hastalıklarında görülen ağrılardır. Bir kısmı şimşek tarzında gelip giden ağrılardır.
  5. Diş sürmesine bağlı ağrılar: Bu ağrılar genellikle çocuklarda ve yirmi yaş dişini çıkaran yetişkinlerde olur. Bazen hafif bir huzursuzluk verecek düzeyde bazen de uykusuz bırakacak kadar dayanılmaz şiddette olabilir.
  6. Çene eklemi ağrıları: Çene ekleminin çeşitli hastalıklarında görülen ağrılardır.
  7. Ağız yaralarına bağlı ağrılar: Bu ağrılar genellikle vücut direncinin düşmesine, strese ve genetik faktörlere bağlı ‘’aft’’lar ya da benzeri ağız hastalıklarına veya protez vuruklarına bağlı ağrılardır.

Travmalar

Çene yüz bölgesine gelen travmalar/darbeler birçok problemlere yol açabilirler. Ağız ve diş sağlığı ile alakalı olarak dişlerde ve çene kemiklerinde/ekleminde kırık,çatlak,deformasyonlara , yumuşak doku zedelenmelerine/enfeksiyonlarına yol açabileceğini söyleyebiliriz. Travmalar dişlerde şunlara sebep olabilir: 

1

Dişin iç dokularında deformasyon, kanama 

2

Çatlak

3

Kırık

4

Kemiğe gömülme 

5

Çene kemiğinden ayrılmadan uzama

6

Çene kemiğinden tamamen ayrılarak parça ya da bütün halinde çıkma

Çene yüz bölgesine gelen travmalarda/darbelerde mutlaka muayene olunmalıdır. Bazen oluşan problemler yıllar sonra farkedilmekte ve telafisi zor sonuçlar doğurmaktadır. Zamanında yapılan küçük müdahaleler maddi-manevi külfeti ağır sonuçlardan hastaları kurtarmaktadır.

Eğer darbe ile diş ya da dişler kırılmışsa veya bütün halinde yerinden çıkmış ise mutlaka nemli/ıslak bir ortamda muhafaza edilerek hasta ile birlikte diş hekimine ulaştırılmalıdır. Diş/dişler su, süt , hastanın tükrüğü gibi ıslak bir ortama bırakılarak diş hekimine yetiştirilmelidir. İçine bırakacak uygun kap yok ise ağız içinde de taşınabilir. Bu dişler gerekli işlemler yapıldıktan sonra diş hekiminiz tarafından uygun şekilde geçici veya daimi olarak kullandırılacaktır. Dişlerin ağızda başarı ile uzun yıllar kullandırılmasında bu dişlerin saklandığı ortam, diş hekimine ulaştırılma süresi ve yapılan uygulamalar önem taşır. Özellikle çocuklarda ön dişlerde yaşanan bu durumlarda çocuğun ömür boyu kullanacağı bir dişin bile kurtarılması çok önemlidir.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

İLETİŞİM FORMU

Merak ettiğiniz konularla ilgili bize yazabilirsiniz.

Bilgi ve randevu almak için bizi arayabilirsiniz.

0256 212 02 02

Adres

Güzelhisar Mahallesi
47. Sokak No:2
09100 Efeler/AYDIN

İletişim Bilgileri

Telefon: (0256) 212 02 02
E-Posta: maltinbasak@yahoo.com

Çalışma Saatleri

Haftaiçi: 09:00 - 19:00
Cumartesi: 09:00 - 17:00
Pazar: Kapalı

© Copyright 2019-2021 Mehmet Altınbaşak